Bekijk alle projecten

Inflatable Barrier Monaco

Beschrijving van de activiteiten
Ontwerp, voorbereiding, constructie, installatie en verwijderen van een opblaasbare waterkering (habitat) welk geïnstalleerd is voor onderhoudswerk- zaamheden aan een balscharnier ten behoeve van de drijvende dijk (Quay Rainier III) in de haven van Monaco (La Condamine Haven).

Uitzicht op de haven van Monaco

Specifieke informatie

De 350m lange drijvende dijk in de haven La Condamine van Monte Carlo (Monaco) is met het vaste land verbonden door middel van een zogenaamd balscharnier. Het onderwater scharnier van ca. 3m x ø5m welke vrij kan bewegen in alle rotatie richtingen, houdt de dijk veilig aan het landhoofd vast.

Iedere 10-15 jaar moet dit scharnier geïnspecteerd worden en is specialistisch onderhoud nodig welke in den droge moet wor- den uitgevoerd. Het onderhoud bestaat onder andere uit het vernieuwen van rubber afdichtingen, trekstangen en nauwkeurige inspectie van de kritieke onderdelen onder water welke niet vanuit de binnenzijde van het scharnier kunnen worden bereikt.

In 2016 is een habitat ontworpen, geproduceerd en geïnstalleerd om een veilige werkruimte te creëren welke geschikt was oor het onderhoudspersoneel en materieel. Onderdeel van de oplossing was het ontwerp en fabricage van een 10cm dikke u-vormige groutlaag op de frontwand van de dijk om diverse uitstekende delen (schollen) te overbruggen en een vlak opper- vlakte te maken om de habitat tegen af te steunen. Om de habitat waterdicht te maken tegen 15m statische waterdruk en golven werd een dubbel opblaas profiel gemonteerd op de twee brede zijden van een u-vormige koker constructie. De afdich- tingen zijn deels gevuld met water en afgeperst tot 3.5bar met lucht, waardoor een waterdichte afsluiting tussen stalen koker en betonoppervlak werd gecreëerd (zowel dijk- als landzijde).

De habitat werd gefabriceerd in hanteerbare onderdelen en getransporteerd naar Toulon waar deze verder afgebouwd en getest is. Installatie vond plaats in de haven langs de dijk door inzet van een drijvende kraan en kleinere land kraan welke gezamenlijk de habitat als C-vorm in de voeg rondom het scharnier manoeuvreerden. De constructie werd in de voeg gedraaid rondom het scharnier middels pneumatische kettingtakels. Nadat de habitat onder water en rond het scharnier gekeerd was tot U-stand werd deze verbonden aan vooraf geïnstalleerde verticale borgconstructies en horizontale kabels. De installatie fase werd afge- rond met het opblazen van de afdichtingen en volledig leegpompen van de habitat werkruimte.

De atmosferische habitat zorgde voor een droog en veilig werkgebied voor het personeel van de Franse combinatie-partner NFM Technologies, om de benodigde onderhoudswerkzaamheden aan het kogelgewricht uit te voeren. De habitat was in staat om de bewegingen van de drijvende dijk te volgen door gebruik te maken van een innovatief met elkaar verbonden hydraulisch jacksysteem, voorzien door Strukton Infratechnieken. Strukton Maatvoering & Monitoring heeft een real-time monitoring systeem ontwikkeld dat online waarden toont zoals de druk in de afdichtingen, druk en stand van het vijzel systeem en verschillende parameters binnen de habitat. De duikwerkzaamheden zijn uitgevoerd door Prodive met apparatuur en de expertise van OTN.

Details

Type: Habitat (atmosferisch)
Habitat afmetingen: 12.9m / 10.1m x 1.0m x 16.6m / 15.2m
(L uitwendig/inwendig x B x H)
Installatie diepte: 15 meter
Bouwtoleranties: binnen +/-20mm
Specifieke eisen: strikte waterdichtheid / beperkte werkruimte / continue beweging dijk

Meer informatie?

We hebben een folder gemaakt met alle informatie over het project. Gemakkelijk te delen of op te slaan.

Download onze folder