Bekijk alle projecten

Aquaduct N57

Beschrijving van de activiteiten

De engineering, werkvoorbereiding en uitvoering van drijfvermogen, transport, “onderdompeling” / lier naar beneden van een tunnelelement voor het aquaduct op de kruising van de provinciale weg N57 met het kanaal “Kanaal door Walcheren” te Middelburg. De werken omvatten de engineering, levering en assemblage van drie stalen schotten en duikondersteuning tijdens zandstroming.

Het aquaduct is vernoemd naar een voormalige poort in Middelburg, de Dampoort, gebouwd tussen 1585-1591 door Pieter van Loo.

Specifieke informatie

Voor het oversteken van de provinciale weg N57 met het kanaal door Walcheren was de afzinktechniek als bouwmethode. Het aquaduct werd gebouwd in een gietbekken in de zuidelijke aanloop van de tunnel als afgezonken tunnelelement. Het tunnelelement dreef tijdens het overstromen van het gietbekken. Na drijfwerkzaamheden werd de sluitwand van het gietbassin verwijderd om een open verbinding met de geul door Walcheren te creëren.

Het afzinken van dit tunnelelement gebeurde niet op de traditionele manier. In dit project werd het tunnelelement naar beneden getrokken richting zijn eindpositie. Vóór de onderdompeling werd het vrijboord van het element teruggebracht tot 5 centimeter door ballastbeton toe te voegen om de trekkrachten te minimaliseren. Voor het afbreken werden vier lieren gebruikt bovenop de damwandwand in de taluds. De lierdraden werden via een ankerpunt in het onderwaterbeton van het gietbassin met het dak van de tunnel verbonden.

Tijdens het verlagen werd het element in zowel dwars- als lengterichting geleid totdat het uiteindelijk het tijdelijke vijzelsysteem in verticale richting raakte. Terwijl het aquaduct voortdurend naar beneden werd getrokken, werd de zandstroomfundering gevormd en ballastbeton toegevoegd om negatief drijfvermogen te creëren. Uiteindelijk werd de trekconstructie gedemobiliseerd.

Voor dit project werden onze in eigen huis ontwikkelde modulaire stalen schotten gebruikt, met het voordeel van een snelle mobilisatie en demobilisatie. Aan de achterzijde van het tunnelelement werd een droge sluitverbinding gecreëerd zodat de benaderde direct kon worden aangesloten op het afgezonken deel van het aquaduct.

Details

Type: Aquaduct met 2×2 rijbanen
Lengte van ondergedompelde sectie: 117 meter
Totale hoeveelheid elementen: 1
Elementafmetingen:
– TE01 (LxBxH) = 117 x 22,35 x 7,85m
Diepte: 15 meter
Waarnemingstoleranties:
– verticaal: +/- 10 mm,
– horizontaal: +/- 25 mm
Vinding: Zandstroom

Meer informatie?

We hebben een folder gemaakt met alle informatie over het project. Eenvoudig te delen of op te slaan.

Download onze folder