Bekijk alle artikelen

Eerste tegels voor de Maasdeltatunnel geplaatst in het Scheur

Afgelopen week zijn de eerste 2 tegels geplaatst op de bodem van het Scheur in de Rotterdamse Haven. De fundatietegels vormen de tijdelijke ondergrond voor de Maasdeltatunnel, onderdeel van de A24 Blankenburgverbinding. Strukton Immersion Projects (SImP) plaats de tegels in opdracht voor BAAK (een consortium van Ballast Nedam, DEME Group en Macquire).

Voor de twee tunnelementen, welke in het voorjaar van 2023 worden afgezonken, worden maar liefst 12 tegels geplaatst. De tegels wegen zo’n 95 ton per stuk en 4 tegels hebben een afmeting van 7 x 7 meter en 8 tegels hebben een afmeting van 6 x 6 meter. Voor het plaatsen van de betonnen tegels wordt samengewerkt met onder andere DEME en W. Smit BV. Nadat de tegel is geplaatst worden door duikers het hijsmiddelen op zo’n 30 meter diepte losgekoppeld en vervolgens wordt het plaatsen van de volgende tegel voorbereid.

Getij en stroming op deze locatie maken het plaatsen van de tegels extra uitdagend, maar toch lukt het om binnen enkele centimeters tolerantie de tegels op de bodem neer te leggen. Met behulp van GEOCON wordt de positie van de tegel bepaalt. Hiervoor is het systeem dubbel uitgevoerd. Zowel met GPS als met meetprisma’s wordt de locatie en de orientatie bepaald.

SImP heeft ruime ervaring in het plaatsen van de tegels op de bodem. Eerder werden tegels geplaatst door Strukton voor onder andere de Limerick Tunnel en de Noord/Zuidlijn IJ Tunnel. De gigantische betonnen tegel is neergelegd met de nauwkeurigheid van enkele centimeters.

There is no subtitute for experience

Het plaatsen van de tegels op de bodem is een van de vele voorbereidingen voor het afzinken van de twee tunnelelementen van de Maasdeltatunnel. De twee tunnelelementen worden geplaatst in het voorjaar van 2023. De Blankenburgverbinding zorgt ervoor dat het mogelijk is van de A20 bij Vlaardingen direct naar de A15 in de Botlek te rijden.

Peter van Westendorp

Directeur Strukton Immersion Projects


+31 (0)6 53 73 13 44

Meer nieuws

Artikel

Vacature: Junior Tekenaar

Lees meer
Lees meer over Vacature: Junior Tekenaar

Artikel

Vacature: Junior Ontwerper

Lees meer
Lees meer over Vacature: Junior Ontwerper

Artikel

Strukton Immersion Projects steunt SailWise met financiële bijdrage

Lees meer
Lees meer over Strukton Immersion Projects steunt SailWise met financiële bijdrage